Keukenhof, Lisse, Olanda

“Trebuie să am flori, întotdeauna, mereu.” ― Claude Monet

Doamnei Morar, cu speranța că vom vedea parcul împreună

Acum câțiva ani, într-un însorit sfârșit de aprilie, marele iubitor de lalele din mine a avut plăcerea de a-și acorda o vizită la Keukenhof, în Olanda.
Parcul e la o aruncătură de băț de plaja întinsă a Mării Nordului, cam pe la mijloc între Rotterdam și Amsterdam. Ajunși cu mașina prin sătuce pitorești, printre canale și păduri abia înverzite, am parcat pe o imensă pajiște verde, ghidați de angajați ai parcului. Parcarea a costat șase euro, biletele pentru adulți 15 euro/p iar pentru copiii până la 11 ani 7,5 euro. Având biletele rezervate online, am intrat foarte repede. Ca și la Parcul Național Plitvice din Croația, diversitatea turiștilor este mare, de la coreeni la indieni, estonieni sau americani, cu toții se bucură de micul colț de paradis terestru.

Numele locului (Keukenhof – Ferma Bucătăriei, scand.) vine de la originea lui de teren de vânătoare devenit apoi grădină a castelului Jacobei van Beieren (Jacqueline de Baviere), ducesă de Bavaria-Straubing, contesă a Olandei și Zeelandei. Terenul era acoperit parțial cu dune de nisip și producea ierburile aromatice și zarzavaturile folosite la bucătăria castelului. După moartea ducesei, castelul și terenul devin proprietatea familiei baronului van Pallandt, care invită doi renumiți arhitecți-peisagiști ca să amenajeze locul în stil clasic englezesc, lucru vizibil și în zilele noastre în stilul specific parcului. Keukenhof aparține acum unei fundații care în colaborare cu Primăria Lisse și Asociația crescătorilor de bulbi organizează în fiecare an, primăvara, o expoziție de flori în aer liber.

Parcul are 32 de hectare și 15 kilometri de alei, pavilioane expoziționale (având numele membrilor familiei regale olandeze), cafenele, locuri de joacă și relaxare. De la sfârșitul lui martie și până în mai înfloresc aici mai mult de 7 milioane de flori (lalele, narcise, zambile), au loc competiții și workshop-uri ale asociațiilor și firmelor de profil, Keukenhof e un adevărat paradis al iubitorilor de flori. Perioada ideală de vizitare este spre sfârșitul lui aprilie, moment în care toate grupele de plante bulboase au vârful de înflorire. Anul acesta, în 2013, țara invitat de onoare este Marea Britanie.

3 thoughts on “Keukenhof, Lisse, Olanda

  1. ador acest parc! Il vizitez an de an si nu ma pot satura de el! Este cel mai frumos parc din Lume!

  2. Pingback: De primăvară | Mircea Drăgoi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s