De primăvară

Ador laleaua. Vizita din 2008 de la Keukenhof (de care am scris aici pe blog) n-a făcut decât să sufle viguros pe focul dragostei mele aprige față de floare. Bulbul castaniu, așezat toamna târziu în pământul care începe apoi să înghețe, doar ca să arunce în sus, la primăvară, tulpină viguros-grațioasă, de un verde pal, mă farmecă în egală măsură cu floarea de o formă perfectă, cântată de sultani, de neguțători olandezi, de pictori sau bancheri. Am vânat-o în gălețile de plastic ale florăreselor de la Piața Cuza Vodă (la momentul potrivit, când în Constelația Tulipa se aliniază planetele, obții prețul cel mai bun și o cumperi cu sutele de fire), roșie ca focul în cimitirele din serpentinele de la Miercurea Nirajului, pe străduțele pietruite și plouate din Lünen, Germania (ah, delicios învelită în banală hârtie maronie), în Borough Market la Londra, galbenă și pleznind de sănătate și vigoare, desenată impecabil și grațios ca o caligrafie persană pe cartonul gălbui din vitrina unui turc din Bazarul Istanbul (a ieșit nervos să mă certe că am fotografiat-o, da, îl înțeleg, a fotografia la indieni însemna a fura sufletul) și desigur, apoteotic, am admirat-o la Lisse (Keukenhof), Olanda, unde sprijinit de o statuie a unui dragon chinezesc mi-am dorit intens să-mi crească ochi compuși de insectă, aripi vitrate de bondar, cu milioanele simultan, ca să mă pot arunca ca un bezmetic Messerschmitt de vânat și stocat simțuri și imagini asupra lanurilor de lalele.

Anul trecut, în toamnă, am comandat de la Eutopia Mall (adorabili, serviabili arădeni), la vrac, o mie de bulbi de lalele (patru soiuri, Flair – oranj cu margini galbene, Juliette – galben cu ușoare striații roșii, Oxford – roșu și Lucky Strike – roșu cu margini albe), 250 de bulbi de narcise și 250 de bulbi de Muscari. După multă muncă dusă cu Angela (printre altele, a trebuit să decopertăm mai mulți metri pătrați, să filtrăm tot pământul printr-o plasă de sârmă ca să eliminăm iarba și buruienile), și să așezăm migălos bulb după bulb, am transformat două petice părăginite ale grădinii în zone cu lalele, narcise și muscari. Și ne răsplătesc! Peste o lună, o lună și ceva, sute de flori vor lumina încă o grădină!

Advertisements

2 thoughts on “De primăvară

  1. I hope so! Thanks for the idea, I have forgot (:) about forget-me-not, which are great as a background. As I know forget-me-not will flower only next year after seeding, so I think I’ll have to wait until autum (I plan to dig out the bulbs and store them this summer)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s